Eilen vietimme "pikkuisemme" eli kuopuksemme 20-vuotisjuhlia kaikkien isovanhempien kera. Tämä pikkuinen ei ole tullut vanhempiinsa ja ei välitä makeista leivonnaisista sitten yhtään. Eikä juuri muistakaan leivonnaisista. Sen vuoksi leivoin korvapuusteja (joita heti tuoreeltaan söi yhden, kahvipöydässä ei sitten sitäkään) ja sitruunapiirakan vieraita varten.

Sitruunapiirakan tein siitä syystä, että minulla on niitä Italian luomusitruunoita näköjään pysyvästi jääkaapissa. Meidän italialainen opiskelijatyttömme kotona saapasmaassa käydessään tuo vähintään käsilaukussa pari sitruunaa tuomisiksi ja ihania ne ovatkin!

Tämä ohje löytyi Ulla Svenskin (Ullan Unelma) Pipareista Pitsikakkuun -kirjasta.

Pohja:

2½ dl vehnäjauhoja

2 rkl sokeria

100 g voita

2-3 rkl vettä

  • pohjan ainekset nypitään sekaisin ja painellaan vuoan pohjalle, paista 225 n. 15 min

Sitruunakiisseli:

5 dl kermamaitoa

1 dl Maizenajauhoja

100 g sokeria

2 sitruunan mehu ja raastettu kuori

5 kananmunan keltuaista

  • sekoita kylmään maitoon sokeri ja Maizena ja keitä seos koko ajan sekoittaen sakeaksi kiisseliksi
  • lisää sitrunan mehu ja kuoriraaste ja keltuaiset hyvin sekoittaen - levitä paistetun pohjan päälle

Marenki:

5 kananmunan valkuaista

1½ dl sokeria

  • vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi ja levitä kiisselin päälle - paista uunissa kauniin väriseksi

Minulla ei ollut kaapissa Maizenaa ja kauhukseni perunajauhoakin vain hippunen. Sain tehtyä kuitenkin puolet ohjeen kiisselimäärästä ja se kyllä riitti. Vaikka olenkin sitruunan ystävä, niin tuo koko määrä olisi ehkä ollut liian hapan makuuni kuitenkin. Päälle tein sauvasekoittimella vadelmasta "kastikkeen" johon laitoin ripauksen vain sokeria. Sitruunan ja vadelman maku sopivat hyvin yhteen ja raikasta oli!