Tämä on jotain niin amerikkalaista kuin olla voi ja muistan kuin eilispäivän kun sain tätä ystäväni tekemänä maistaa ensimmäistä kertaa. Minun makunystyröihini piiras iskee oikein toden teolla ja joka kerta (n. kerran vuodessa) tätä tehdessäni olen taivaissa. Yleensä leivon tätä Halloweenin tietämillä. Ulkonäkö ei päätä huimaa eikä varmaan välttämättä edes houkuttele maistamaan, mutta ihana maku korvaa kaiken ulkonäöllisen puutteen.

Tämä hämäränsorttinen kuvakaan ei sitten tuo oikeutta piiraalle. Ohjeeni löytyy ihanan ihanasta samaisen ystäväni lahjoittamasta kirjasta "Amerikan parhaat piiraat". Jokainen kokeilemani piiras on ollut todella hyvää - niin suolainen kuin makeakin.

PUMPKIN PIE:

pohja:

3 dl vehnäjouhoja

ripaus suolaa

115 g kylmää voita sentin kuutioina

1½ rkl kylmää sitruunamehua

2-3 rkl jäävettä

Hakkaa esim. veitsellä kuivat aineet muruiksi ja lisää joukkoon nesteet. Anna taikinan levätä jääkaapissa vaikka useampi tunti tai yön yli. Ota taikina lämpenemään ennen kaulimista ja kauli taikinasta pohja piirakkavuoan pohjalle. Kuumenna uuni 250 asteeseen ja vuoraa piiraspohja leivinpaperilla ja täytä syvennyt kuivilla herneillä, paista 10-12 min. uunin alimmalla tasolla. Poista herneet ja paperi ja paista vielä 5 min kunnes pohja on vaalean ruskea, jäähdytä.

TÄYTE:

5 dl sokeroimatonta kurpitsasosetta (½ - 1 kypsä kuorittu kurpitsa keitettynä soseeksi)

2 munaa

½ dl sokeria

1 dl fariinisokeria

1 tl kanelia

1 tl inkivääriä

3/4 maustepippuria

1/4 neilikkaa

ripaus suolaa

2 dl kuohukermaa

Vatkaa muna, sokeri ja fariinisokeri kuohkeaksi. Lisää mausteet sekaan hyvin sekoittaen. Sekoita munaseos kurpitsasoseeseen. Lisää lopuksi kerma ja kaada seos vuokaan. Paista piirakkaa 15 min ja laske lämpö 175 asteeseen ja kypsennä vielä 40 min. eli kunnes täytettä ei tartu siihen pistettyyn tikkuun.

Tarjoa päälle kermavaahtoa, johon on raastettu tuoretta inkivääriä sekaan.