Tämä kakku on itse asiassa ensimmäinen hyydykekakku, jota olen ikinä tehnyt. Ohje on jostain parinkymmenen vuoden takaa kun olin jollain päivän kestävällä ruokakurssilla. Tämä oli ainut "makea", jota valmistettiin. Pidän mustaherukan mausta ja värikin on niin upea. Tämän kakun vein työpaikalleni, josta syystä pursotin kermaruusut aamulla klo 6 lähtiessäni. Kohtuullisesti onnistui ottaen huomioon varhainen ajankohta.

Harmi vaan kun meiltä ei löytynyt mustaherukkamehua, sillä sen antama tumman violetti väri tuohon kiilteeseen on vielä hienompi kuin tämä karpalomehun väri.

Olen nyt hurahtanut näihin kermaruusuihin ihan täysillä sen jälkeen kun pursottamisen opin. Ne kun ovat niin helppoja sen vuoksi, ettei tarvitse mitään valmistaa ja värjätä kuivumaan etukäteen ja toisaalta kakkua on kiva leikata kun ei tarvitse koristeita siirtää alta pois.

Tässä versiossa en myöskään käyttänyt keksimurupohjaa vaan tuota helppoa tiramisukeksipohjaa. Huomata täytyy, että sokerin määrää ei voi mielestäni kovin paljoa ainakaan vähentää, sillä kakku on muutenkin melko "hapan", joten vaatii tuon määrän sokeriakin eikä silti ole kovin makea. Tästä ainakin työpaikan "raati" piti, joten terveisiä sinne!

Laitan tähän ohjeenkin: 

Mustaherukkakakku

Pohja:

80g kaurakeksejä

25 g voita sulatettuna

Täyte:

8 liivatelehteä

1 rkl sitruunan mehua

4 dl mustaherukoita

1 prk maitorahkaa

3 dl kuohukermaa

1½ dl sokeria

1 dl sokeroitua mustaherukkamehua

1½ tl vaniljasokeria

Kiille:

2 liivatelehteä

1 dl mustaherukkamehua

(1/4 dl mustaherukkalikööriä)

  • Tee keksimuruista ja sulatetusta voista pohja irtopohjavuokaan
  • Liota liivatelehdet kylmässä vedessä
  • Soseuta herukat, vaahdota kerma
  • Kuumenna sitruunamehu ja sulata siihen liivatelehdet
  • Yhdistä täytteen aineet ja kaada pohjan päälle hyytymään
  • Kiillettä varten kuumenna mehu ja sulata siihen kylmässä vedessä liotetut liivatelehdet, valele varovasti jäähtynyttä nestettä kakun pintaan
  • Hyydytä yön yli